Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybów

Koźlarze smażone na maśle

Składniki: 500 g koźlarzy 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić, małe pozostawić w całość a większe pokroić na mniejsze kawałki. Następnie  posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać do niej grzyby i często mieszając smażyć około 20 minut. Przed podaniem oprószyć solą oraz pieprzem.

Rydze ze śmietaną

Składniki: 500 g rydzów 3 łyżki sklarowanego masła 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone rydze wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Gdy ładnie się zarumienią zalać je śmietaną wymieszaną razem z mąką. Całość dokładnie  wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą ora…

Kanie na blasze pieczone

Składniki: 8 kani 3 łyki roztopionego masła sól pieprz Sposób wykonania: Kanie oczyścić obcinając nóżki. Następnie ułożyć je na blasze wysmarowanej masłem. Resztą masła polać grzyby. Oprószyć jeszcze  solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut.

Pieczarki z jajkami

Składniki: 1/2 kg. pieczarek 5 jajek cebula 3 łyżki bułki tartej 5 łyżek oleju sól Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, trzonki kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy z trzonkami pieczarek na oleju. Doprawiamy i wbijamy 4 jajka. Mieszamy i smażymy. Kapelusze pieczarek nadziewamy jajecznym farszem. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy z…