Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grilla

Okra (ketmia) z grilla

Składniki: 50 dkg dokładnie umytych ketmii 1,5 łyżeczki przyprawy grillowej lub vedetty szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Umytą okrę dokładnie osuszyć. W misce okre polać oliwą, dodać przyprawy ponownie dokładnie wymieszać. Piec na dobrze nagrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony. Podawać z cytryną pokrojoną w ćwiartki.

Przegrzebki z grilla z salsą brzoskwiniową

Składniki: Przegrzebki: 50 dkg małży przegrzebek 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka posiekanego imbiru sól, pieprz Salsa: 2 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę brzoskwinie (mogą być konserwowane) 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 1 ostra papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 1 łyżka soku z cytryny ¼ szklanki drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki…

Owocowy deser z grilla

Składniki: 2 duże dojrzałe banany 2 duże dojrzałe brzoskwinie ½ kg truskawek rozpuszczone masło cukier Sposób przyrządzenia: Banany obrać. Brzoskwinie i truskawki wypłukać, obsączyć. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, z każdej truskawki usunąć szypułkę. Z foli aluminiowej uformować miseczkę, ułożyć w niej truskawki, polać roztopionym masłem i posypać cukrem. Brzoskwinie i banany nasmarować masłem i posypać…

Szaszłyk z wątróbek drobiowych

Składniki: 25 dkg wątróbek drobiowych 10 dkg boczku 1 cebula olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć, podzielić na płaty. Cebulę obrać, pokroić na plastry. Na namoczone szpadki nabijać naprzemiennie wątróbkę, boczek,…

Aromatyczne ziemniaczki z grilla

Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dkg wędzonego boczku 1 papryka 1 łyżeczka oleju koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w pierścienie. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojony w kosteczkę boczek, zrumienić, dodać ziemniaki, smażyć 5 minut mieszając. Tak przygotowane ziemniaki podzielić na porcje, ułożyć na folii, obsypać…