Składniki: ½ kg czerwonej cebuli ¼ szkl oliwy z oliwek 5 dag miodu ½ szkl octu winnego ¾ szkl czerwonego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę obrać i pokroić w półtalar ki, które oprószyć solą. Następnie dusić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy staną się szkliste dodać ocet winny, miód oraz pieprz i nadal…
Tag: z cebuli
Porady i Ciekawostki
Sos chlebowy na mleku
by Bożena Frydrych • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl mleka 2 łyżki masła 10 dag świeżej bułki 1 cebula 1 goździk 2 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Do rondelka wlać mleko, zagotować na małym ogniu. Wówczas wrzucić masło i gotować chwile, aż się rozpuści. Następnie dodać cebulę z wbitym goździkiem oraz miąższ bułki. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.…
Porady i Ciekawostki
Sos cebulowy na śmietanie
by Kaja Kostka • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ½ szkl bulionu warzywnego 2 cebule ½ szkl śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Dokładnie wymieszać i dodać wino oraz pokrojoną cebulę. Gotować około 20 minut na malutkim ogniu. Po tym czasie przetrzeć przez…
Porady i Ciekawostki
Francuska zupa cebulowa
by Dominik Smolarek • • 0 Comments
Składniki: 4 cebule ¼ szkl mleka 3 szkl bulionu wołowego 1 szkl wytrawnego białego wina ¼ szkl wytrawnego sherry łyżeczka sosu Worcester ząbek czosnku 6 kromek bułki francuskiej ¼ szkl startego parmezanu Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę. Wówczas wlać bulion, wino oraz sherry i sos Worcester. Całość dokładnie wymieszać i wrzucić czosnek.…
Porady i Ciekawostki
Gulasz cebulowy
by Maria Skorupa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rozbratla 3 szkl posiekanej cebuli ząbek czosnku łyżka oleju roślinnego 250 g sosu pomidorowego 1 ½ łyżeczki nasion kminku 1 ½ łyżeczki soli łyżeczka nasion kopru ¼ łyżeczki pieprzu 1 ½ łyżeczki sosu Worcester 2 łyżki brązowego cukru 1 szkl kwaśnej śmietany 45 dag gorącego makaronu Sposób wykonania: Rozbratel pokroić w kostkę…