Składniki: 1 kg przodka jagnięcego 120 g smalcu ½ szkl śmietanki 150 g cebuli pęczek natki pietruszki 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 listek mięty 5 jajek sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym dodać mięso pokrojone na porcję. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem.…
Tag: z cebulą
Listy
Pstrąg w sosie słodko ostrym grillowany w folii
by Krzysztof Pacia • • 0 Comments
Listy
Kotlety schabowe z cebulową panierką
by Marcelina Wyga • • 0 Comments
Składniki: 4 kotlety schabowe 4 łyżki ketchupu cebula 3 łyzki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę drobniutkoposiekac po czym wymieszać ją z ketchupem i olejem. Natsepniekotlety zbić tłuczkiem i posamrowac cebulową masą. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgzranego pierkarnika na około 20 minut.
Listy
Sałatka z sałaty, pomidora i cebuli
by Marzena Dybich • • 0 Comments
Składniki: 1 główka sałaty 2 duże pomidory 1 cebula 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy sól Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidory pokroić w kostkę a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Całość skropić octem oraz oliwą. Doprawić do smaku solą.
Listy
Aromatyczna cebula w marynacie
by Jadwiga Kacprzak • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg cebulek
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- koper
Zalewa:
- 1,5 l wody
- 5 dag soli
- 5 dag cukru
- 1 szkl. octu 10 %
Sposób wykonania:
- Obrane cebulki sparzyć wrzątkiem, po czym przelać je zimną woda i ułożyć w słoikach.
Dodać do każdego ziarenka pieprzu, ziela, liść laurowy oraz koper.
Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru i octu.
Gorącą zalewą zalać cebulę.
Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 minut.