Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z baraniny

Keftedes*

Składniki: 50 dag mielonej jagnięciny(może być inne mięso) 1 jajko 1 ziemniak natka pietruszki sól,pieprz do smaku 1 grubo pokrojona cebula 1/2 szkl mąki olej do smazenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaka obrać,zetrzec na tartce,odlać nadmiar soku .Mięso,ziemniak,jajko,posiekaną natkę pietruszki, sól,pieprz i cebulę dokładnie wymieszać.Z masy uformować niewielkie kulki ,obtoczyćw mące.W rondelku rozgrzać taką ilość oleju ,aby…

Kotlety baranie bite.

Bite kotlety robią się tylko z części mięsa zwanej górką, to jest części piersi z żeberkami. Teraz robią się tylko małe kotlety, więc jedno żeberko wystarczy na jeden kotlet. Odrąbać trochę kostkę, zbić dobrze każdy kotlet, posolić, umaczać w mące lub w jajku i obsypać bułką, obrumienić na klarowanym rumianem maśle. Bite kotlety podają się…

Zwyczajna barowa pieczeń

 Ociągnąć pieczeń z tłuszczu, namoczyć na godzinę w zimną wodę, następnie zbić dobrze, naszpikować trochę cebulą, natrzeć solą, włożyć w rondel, podłożyć masła lub słoniny, wlać parę łyżek wody i niech się piecze, polewając ją od czasu do czasu. Gdy już jest upieczona i zrumieniona, zebrać z wierzchu tłustość, podlać trochę wodą lub śmietaną, obsypać…

Kotlety baranie z ryżem i pomidorami

Usmażyć kotlety baranie z rusztu jak wyżej i przygotować do nich ryż w następujący sposób. Zagotować na wodzie ¼ litra ryżu, odlać wodę gorącą i przelać zimną; zasmażywszy troszkę cebuli na łyżce masła, włożyć ryż, zalać rosołem by go przykryło, wsypać pół łyżeczki papryki, posolić, stawiając na ogniu na ½ godziny, w końcu kiedy jest…