Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wołowina

Pierogi z kiszoną kapustą i wołowiną

Ciasto
Składniki:
•    3 szklanki mąki pszennej
•    1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
•    sól do smaku

Farsz
Składniki:
•    25 dkg mięsa wołowego
•    25 dkg uduszonej na smalcu kiszonej kapusty
•    1 pokrojona w drobną kostkę, uduszona wraz z kapustą cebula
•    sól, pieprz, cukier do smaku


Wyborne pierogi z mięsem

Ciasto
Składniki:
•    3 szklanki mąki pszennej
•    1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
•    sól do smaku

Farsz
Składniki:
•    15 dkg wołowiny
•    15 dkg wieprzowiny
•    10 dkg mięsa drobiowego
•    1 łyżeczka masła
•    2 łyżki gęstej śmietany
•    2 bardzo drobno pokrojone cebule
•    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
•    sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Pierogi gruzińskie

Ciasto
Składniki:
•    3 szklanki mąki pszennej
•    1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
•    sól do smaku

Farsz
Składniki:
•    30 dkg mielonego mięsa baraniego
•    30 dkg mielonego mięsa wieprzowego
•    10 dkg szpiku wołowego
•    sól, pieprz


Befsztyki z cebulą

Składniki: 600 g polędwicy wołowej 2 cebule 4 łyżki sklarowanego masła sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczaną polędwicę pokroić na 4 części a cebulę pokroić w krążki, które przyrumienić na części tłuszczu. Wówczas cebulę wyjąć a na tą samą patelni wrzucić mięso oraz resztę masła. Oprószyć go solą oraz pieprzem. Po usmażeniu rozłożyć na nim krzaki…