Składniki: • 2 średnie golonki wieprzowe • włoszczyzna • puszka groszku konserwowego • 2 listki laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • cytryna • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Golonki opłukać, zalać 6 szklankami zimnej wody. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na najmniejszym ogniu 3 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania włożyć oczyszczoną…
Tag: włoszczyzna
Dziczyzna
Szpikowany udziec jelenia
by Eljot • • 1 Comment
Składniki: • 1 kg udźca jelenia • 2 łyżki oleju • 5 dag wędzonego boczku • 10 dag słoniny • 2 cebule • marchewka • 1/4 selera • 2 szklanki bulionu wołowego • łyżka smalcu • listek laurowy • goździk • 3 jagody jałowca • łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • sok…
Zupy
Zupa Bahusa ziemniaczana z porami
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 40 dag włoszczyzny, 40 dag porów, 25 dag kiełbasy np. śląskiej, 80 dag ziemniaków, 3/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki. Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać wrzącą wodą i gotować przez ok. 10 min. Porę bardzo dokładnie oczyścić,…
Zupy
Zupa rakowa
by marek • • 0 Comments
Zupę tę można dawać w dni mięsne i postne; w pierwszym wypadku używa się do rozprowadzenia jej rosołu, w drugim smaku z włoszczyzny. Na 6 osób ugotować z koprem w solonej wodzie 2 mendle raków, które poprzednio trzeba sparzyć i wyczyścić. Skoro ugotowane, muszą przestygnąć, potem wybrać szyjki i tyle skorupek, ile do nadziewania ich…
Gęś
Gęś w czarnej polewie
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • gęś • 25 dag włoszczyzny • sól • listek laurowy • 12 ziaren pieprzu podlewa: • 0,25 l octu winnego • 2 dag mąki • 13 g cukru • 2 łyżki powideł śliwkowych • 2 łyżki soku wiśniowego • mielony pieprz • imbir • goździki • cynamon Sposób przyrządzenia: Wypatroszoną i dokładnie oczyszczoną…