Składniki:
- 500 g marchewki
- 2 papryki
- 3 łyżeczki ziarna sezamowego
- pęczek dymki
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki octu winnego
- 50 g orzechów laskowych
- łyżka soku z cytryny
- sól
- cukier
Składniki: marchew ½ czerwonej papryki ½ ogórka kilka gałązek kopru sól chili szczypta imbiru 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w plasterki, paprykę w paski a ogórka w kostkę. Następnie skropić oliwą i dorpawić do smku solą, chili, posiekanym czosnkiem i imbirem. Dokładnie wymieszać i udekorować koperkiem.
Składniki: 20 dag niełuskanego grochu 50 dag kapusty kiszonej 5 łyżek oliwy z oliwek liść laurowy vegeta pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego Sposób wykonania: Groch zalać woda i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczył około 1 godziny. W między czasie kapustę poszatkować, dodać do niej olej,…
Składniki: 3/4 kg kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 1 cebula masło mąka kminek cukier suszone śliwki Sposób wykonania; Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia dodać je do poszatkowanej kapusty. Podlać jeszcze odrobiną wody i gotować do miękkości na małym ogniu. W między czasie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, zagęścić…