Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetariańskie

Guacamole sos z avocado

Składniki: 3 dojrzałe avocado 25g czerwonej, pokrojonej cebulki 0,5 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżki sproszkowanego kminku 0,5 sproszkowanego czosnku tabasco Sposób przyrządzenia: Avocado dokładnie rozgnieść, dodać cebulkę i resztę składników do smaku. Podawać np. do ziemniaków w mundurkach ( meksykanski przepis ).

Kawior z oberżyny**

Składniki: 2-3 oberżyny 4 łyżki oleju z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 10 oliwek bez pestek sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Nagrzać piekarnik do 180°C i umieścić oberżyny na 30 minut. Obracać podczas pieczenia. Gdy skórka się pomarszczy i zmieni kolor na jasnobrązowy, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Wycisnąć…

Fasolka szparagowa z pomidorami**

Składniki: 500g fasolki szparagowej 440g pomidorów z puszki 2 łyżki oleju z oliwek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki octu winnego ( czerwonego ) 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii 3 łyżki oliwek pieprz listki bazylii do dekoracji Sposób przyrządzenia: Fasolkę ugotować, przepłukać zimną wodą ( zachowa ładny kolor ), przekroić…

Kalafior z czarnymi oliwkami**

Składniki: 1 mały kalafior 2 łyżki oleju z oliwek 1 cebula 5 łyżek wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1-2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz 45g czarnych oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kalafiora podzielonego na różyczki, smażyć na oleju przez 2 minuty. Przełożyć na talerz. Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na…