Składniki: 3 dojrzałe avocado 25g czerwonej, pokrojonej cebulki 0,5 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżki sproszkowanego kminku 0,5 sproszkowanego czosnku tabasco Sposób przyrządzenia: Avocado dokładnie rozgnieść, dodać cebulkę i resztę składników do smaku. Podawać np. do ziemniaków w mundurkach ( meksykanski przepis ).
Tag: wegetariańskie
Wegetariańskie
Sałatka ananasowo – pomarańczowa z imbirem
by Vjesja • • 1 Comment
Składniki: 2 pomarańcze 1 ananas ( świeży i dojrzały ) 1 jabłko sok z cytryny imbir świeży ( 0,5-1 łyżeczki startego ) Sposób przyrządzenia: Pomarańcze obrać ze skóry także tej białej, przeciąć przez środek i usunąć pestki. Pokroić na kawałki. Z ananasa odciąć liście, przekroić go na pół ( wzdłuż ), pokroić na plastry, usunąć…
Wegetariańskie
Kawior z oberżyny**
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 2-3 oberżyny 4 łyżki oleju z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 10 oliwek bez pestek sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Nagrzać piekarnik do 180°C i umieścić oberżyny na 30 minut. Obracać podczas pieczenia. Gdy skórka się pomarszczy i zmieni kolor na jasnobrązowy, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Wycisnąć…
Wegetariańskie
Fasolka szparagowa z pomidorami**
by Vjesja • • 2 komentarze
Składniki: 500g fasolki szparagowej 440g pomidorów z puszki 2 łyżki oleju z oliwek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki octu winnego ( czerwonego ) 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii 3 łyżki oliwek pieprz listki bazylii do dekoracji Sposób przyrządzenia: Fasolkę ugotować, przepłukać zimną wodą ( zachowa ładny kolor ), przekroić…
Wegetariańskie
Kalafior z czarnymi oliwkami**
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 1 mały kalafior 2 łyżki oleju z oliwek 1 cebula 5 łyżek wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1-2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz 45g czarnych oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kalafiora podzielonego na różyczki, smażyć na oleju przez 2 minuty. Przełożyć na talerz. Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na…