Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa,…
Tag: wędliny
Wędliny
Kindziuk litewski
by Administrator • • 0 Comments
Składniki: • 5 kg świeżego mięsa wieprzowego z szynki • 1 kg boczku • 200 g soli • 1 łyżka pieprzu • 5 roztartych ząbków czosnku • 5 g saletry • 50 g spirytusu (usuwa wilgoć) • 1 łyżeczka cukru • pęcherze wieprzowe Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, dodać pieprz, wyprażoną na patelni…
Sałatki
Sałatka z ziemniakami agip
by agap • • 0 Comments
Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag wędzonej szynki 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1 szczypiorek 1 majonez 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki posiekanego koperku Sos francuski: 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka płynnego miodu sól, pieprz…
Pizza
Garden salad pizza
by Teresa • • 0 Comments
Wędliny
Śląski przysmak – krupniok
by Jorguś • • 7 komentarzy
Składniki: 50 dag skórek wieprzowych bez słoniny 3,5 kg mięsa wieprzowego 25 dag słoniny 2 kg kaszy jęczmiennej 1,5 l krwi wieprzowej przyprawy ziołowe wg uznania (ja dodaje pieprz ziołowy) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy na kawałki i wraz ze skórkami gotujemy do momentu aż będzie się rozpadało. Słoninę gotujemy wraz z mięsem przez…