Składniki: 500 g fasolki szparagowej żółtej 2 łyżki masła ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej sól cukier Sposób wykonania: Fasolkę oczyścić, odciąż zdrewniałe końce po czym zalać je 1 l wrzącej wody. Dodać ćwierć łyżeczki cukru i łyżeczkę soli i gotować około 15 minut. W między czasie paprykę pokroić w kostkę, która oprószyć sola i…
Tag: warzywne
Listy
Zasmażane buraki
by Malwina Raj • • 0 Comments
Składniki: 500 g buraków 3 łyżki masła 1 łyżka mąki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wrzątkiem i gotować około 1,5. Po tym czasie odcedzić, obrać a gdy ostygnie zetrzeć na tarce. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąką. Po około 3 minutach dodać buraki razem. Całość wymieszać i smażyć około 8…
Listy
Cukinia duszona w śmietanie
by Lidia Sobolewska • • 0 Comments
Składniki: 2 cukinie 1 cebula 2 łyżki masła 80 ml słodkiej kwaśnej śmietany ½ pęczka koperku sól pieprz cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczona cukinię pokroić w kostkę. Następnie posiekać cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać cukinię i trzymać na średnim ogniu około 5 minut Clay czas mieszając. Po ty czasie zmniejszyć ogień…
Listy
Pory z wody
by Eliza Orzechowska • • 0 Comments
Składniki: 5 porów 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczone pory pokroić na 5 cm kawałki, które zalać 1 litrem osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotować na dużym ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzić zostawiając na sicie aby woda dokładnie obciekła. W między czasie na rozgrzanym maśle…
Listy
Szpinak podsmażany na maśle
by Wiktoria Milewska • • 0 Comments
Składniki: 500 g szpinaku 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Oczyszczony szpinak zalać 2 litrami osolonego wrzątku i gotować około 4 minut. Po tym czasie go odcedzić i wrzucić na patelni z rozgrzanym masłem. Trzymać na ogniu około 6 minut. Na koniec doprawić do smaku solą.