Składniki: 500 g szparagów ocet sól olej 1 łyżeczka cukru 1 pęczek zielonej pietruszki Sposób wykonania: Szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie je odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z odrobiną octu, olejem, cukrem i solą. Sosem polać sałatkę.
Tag: warzywne
Listy
Papryka w jogurtowym sosie
by Paulina Topolska • • 0 Comments
Składniki: 2-3 duże świeże lub mrożone papryki ½ litra jogurtu 2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego sól do smaku 1 mały roztarty ząbek czosnku Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski. Następnie jogurt wymieszać z oliwą, solą oraz posiekanym czosnkiem. Polać paprykę i dokładnie wymieszać.
Listy
Półmisek pełen warzyw
by Grażyna Ozga • • 0 Comments
Składniki burak marchewka kawałek kalarepy różyczka brokuła różyczka kalafiora sól pieprz Sposób wykonania: Warzywa ugotować oddzielnie do miękkości. Następnie pokroić je według uznania w kostkę, w słupki itp. Na koniec wymieszać wszystkie warzywa i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Marchewka z groszkiem w panierce
by Anka Miler • • 0 Comments
Składniki ¼ mrożonki: marchewka z groszkiem szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka masła łyżeczka bułki tartej Sposób wykonania: Marchewkę z groszkiem zalać woda i gotować do miękkości. Następnie odcedzić warzywa i wrzucić na patelnie z dodatkiem masła. Gdy masło się roztopić dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Szpinak z kawałkami jajka
by Jadwiga Smoleń • • 0 Comments
Składniki 1 ugotowane na twardo jajko ¼ opakowania mrożonego szpinaku 1 łyżeczka masła mleko modyfikowane lub jogurt sól pieprz Sposób wykonania: Szpinak wrzucić na patelni z rozgrzanym masłem. Dusić aż szpinak zmięknie. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać jajkiem pokrojonym w kostkę i polać całość jogurtem.