Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 5 cebul (białe i czerwone) 1 szklanka majonezu ocet winny natka pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę, gotować 2, 3 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Blanszowaną cebulę skropić octem winnym, przyprawić, odstawić na…
Tag: warzywna
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka z tuńczyka z cebulką marynowaną
by Malena • • 0 Comments
Składniki: 2 puszki słodkiej kukurydzy 2puszki tuńczyka w sosie własnym 1mała cebula lub pęczek szczypiorku 1/2 słoiczka marynowanej cebulki majonez sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie puszki odcedzić z wody i wsypać kolejno do miski(Tuńczyk najlepiej smakuje w większych kawałkach). Cebulę pokroić w dość małą kostkę, cebulkę marynowaną odcedzić i też wrzucić do…
Sałatki
Sałatka z serem feta*
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: sałata pekińska pomidory- 4 szt. ser "feta"- 2 opakowania sos do sałatek ogórek surowy czerwona, zielona papryka Sposób przyrządzenia: Sałatę drobno posiekać. Pomidory, ser, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać delikatnie, dodać sos do sałatek. Dla smaku doprawić pieprzem i solą. Podawać na dużym półmisku. Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga…
Sałatki
Sałatka meksykańska*
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: 150g ryżu lub kaszy gryczanej 3 pomidory 1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę 4 łyżki majonezu przyprawy sok z cytryny olej kilka grubych plastrów szynki Sposób przyrządzenia: Ugotuj ryż. Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Plasterki pomidora pokrój w ćwiartki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny i olej. Przyprawione…
Sałatki
Sałatka błyskawiczna z żółtym serem*
by Justa • • 1 Comment
Składniki: kilka plastrów żółtego sera kukurydza 3-4 jajka przyprawa prowansalska majonez (ilość składników według uznania) Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę, potarkowany na małych oczkach żółty ser, przyprawę i majonez. Doprawić pieprzem i solą. Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Justa