Składniki: 4 szklanki jogurtu 6 łyżek cukru 2 szklanki świeżych owoców jagodowych 4 żółtka 10 łyżek świeżego twarogu Sposób przyrządzenia: Żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, umyte i osączone owoce jagodowe i mleko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowy napój przelać do szklanego dzbanka, schłodzić i przelać do szklaneczek. Znakomity napój dla dzieci w upalne dni.
Tag: twaróg
Listy
Pierogi z kaszą gryczaną i tłustym twarogiem
by Regina • • 0 Comments
Listy
Pizza z boczkiem, warzywami i twarogiem
by Iza Kosmalska • • 0 Comments
Ciasto:
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
Listy
Pasta kanapkowa ze szczypiorkiem
by Teresa Matuszewska • • 0 Comments
Listy
Kulki serowe z płatkach migdałowych
by Żaneta Nowacka • • 0 Comments
Składniki; 200 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g twarogu 60 g płatków migdałowych sól pieprz Sposób wykonania: Twaróg rozgnieć widelcem i dodając ser pleśniowy dokładnie razem wymieszać. Doprawić do smaku solą ora pieprzem. Z powstałej masy uformować kulki, które obtoczyć w posiekanych płatkach migdałowych.