Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: truskawki

Kompot truskawkowy Marzeny

Składniki: 1/2 kg. truskawek 5 łyżek cukru 2 litry wody Przygotowanie: Wodę gotujemy. Truskawki myjemy i dodajemy do gotującej się wody. Zagotowujemy wodę z truskawkami. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy. Podajemy ciepły. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Sałatka z truskawek i melona

Składniki: 1 melon 2 szkl. truskawek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka klarowanego miodu 1 łyżka posiekanych   listków mięty Sposób wykonania: Z melona i wyciąć specjalną łyżeczką małe kuleczki. Dodać do nich truskawki. Następnie sok z cytryny wymieszać z miodem i drobno posiekanymi listkami mięty. Skropić nim sałatkę.

Sałatka z kulek arbuza z truskawkami

Składniki: 1 arbuz 2 szkl. truskawek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka klarowanego miodu 1 łyżka posiekać   listków mięty Sposób wykonania: Z arbuza i wyciąć specjalną łyżeczką małe kuleczki. Dodać do nich truskawki. Następnie sok z cytryny wymieszać z miodem i drobno posiekanymi listkami mięty. Skropić nim sałatkę.

Truskawki z grilla

Składniki: szklanka cukru 3 łyżki mielonego cynamonu 50 dkg truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy i bardzo dokładnie suszymy. Cukier mieszamy z cynamonem. Na szpadki do szaszłyków nabijamy truskawki obtoczone w mieszance cukru i cynamonu. Pieczemy kilka minut na grillu nagrzanym do temperatury która spowoduje karmelizowanie się cukru. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad