Składniki: 2 jabłka 2 szklanki truskawek 2 łyżki octu 2 łyżki wody łyżka miodu 2 łyżki oleju listki sałaty Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w kostkę a truskawki przekroić na połówki. Następni ocet wymieszać z wodą, miodem oraz olejem. Sosem skropić sałatkę, którą przełożyć do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
Tag: truskawki
Listy
Sałatka z jabłek i truskawek
by Karol Czyżewski • • 0 Comments
Składniki: 2 białe rzodkwie 2 jabłka 10 dag truskawek sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny cukier szczypta imbiru Sposób wykonania: Obrane rzodkiew zetrzeć na tarce, obrane jabłka pokroić w drobną kostkę a truskawki na mniejsze kawałki. Następnie śmietanę ubić na sztywno po czym wymieszać z jogurtem, sokiem…
Listy
Biała sałatka
by Judyta Michałowska • • 0 Comments
Składniki: 2 białe rzodkwie 2 jabłka 10 dag truskawek SOS : 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny cukier szczypta imbiru Sposób wykonania: Obrane rzodkiewki pokroić w łupki, jabłka w kostkę a truskawki na mniejsze kawałki. Razem wymieszać. Następnie jogurt wymieszać ze śmietaną oraz sokiem z cytryny. Doprawić do…
Listy
Zupa z rabarbaru z dodatkiem truskawek
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg rabarbaru 1/5 dkg mąki ziemniaczanej ½ szklanki śmietany cynamon goździki skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, zalać wrzącą wodą 6 szklanek, dodać goździki, cynamon i skórkę cytrynową, rozgotować. Przetrzeć przez sito, dodać cukier. Z mąki i śmietany zrobić zawiesinę, wlać do zupy i zagotować. Podawać z grzankami i świeżymi…
Listy
Zupa z truskawek z kruchymi ciasteczkami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg truskawek 1,5 dkg mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietanki pasteryzowanej 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Zagotować litr wody z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z małą ilością zimnej wody, wlać do wrzątku, zagęścić, ostudzić, dodać śmietankę. Truskawki umyć, obrać z szypułek, przetrzeć przez sito, dodać do zupy. Podawać z grzankami, biszkoptami lub małymi kruchymi…