Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szpinak

Szpinak z jajkiem

Składniki: szpinak liście (może być mrożony) jajko oliwa ząbek czosnku sól Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane liście szpinaku (mrożone brykieciki liści /2- 3 szt./ włożyć całe), lekko podsmażyć. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Dusić razem pod przykryciem kilka minut często mieszając. Wbić w środek jajko, posolić i przykryć. Po minucie zgasić gaz…

Pierogi z mięsem i szpinakiem

Składniki:
Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanki wody

Farsz:

  • mięso z 2 podudzi kurczaka
  • paczka szpinaku mielonego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku


 

Sposób przyrządzenia:
Farsz: obrać mięso z ugotowanych podudzi i zemleć w maszynce. (Mięso gotuję na rosół i często do zmielenia trafia troszkę warzyw 🙂 Dodać odciśnięty szpinak, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Wymieszać
Ciasto: na stolnicę wysypać mąkę, w środku zrobić dołek; wbić do niego jajko, wlać olej i mleko, wymieszać z mąką; dolewać wody i wyrabiać ciasto. Powinno mieć jednolitą konsystencję, być lepkie.
Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy wycinać koła (będą półokrągłe) lub pokroić w kwadraty (będą trójkątne). Nadziewać farszem. Gotować kilka minut we wrzącej osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch, czasem trzeba przemieszać aby nie przywarły do dna.
Ładnie wyglądają podane w rosole na wzór niemieckich małtaszy. Można też serwować z sosem pomidorowym.
Przepis nadesłany na konkurs: ” II Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Martę.

 

 

Pizza Śródziemnomorski smak

Składniki: Ciasto: 1 szklanka ciepłego piwa 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 4 dkg świeżych drożdży 2,75 – 3, 25 szklanki mąki Sposób przyrządzenia: Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże.  Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na…