Składniki:
- 50 dag pieczarek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- posiekany szczypiorek
Składniki: ½ pęczka szczypiorku sok z cytryny 200 ml gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Szczypiorek drobniutko posiekać, doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut, następnie wymieszać ze śmietaną. Podawać z wędliną.
Składniki: 2-3 główki sałaty 1 pęczek rzodkiewek 1 /3 szklanki śmietany sól cukier sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki a rzodkiewki pokroić w plasterki. Polać całość śmietaną i doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Składniki: 4 pęczki szczypioru sól 1 szklanka śmietany Sposób wykonania: Szczypiorek posiekać i wymieszać ze śmietaną. Na koniec doprawić do smaku solą.
Składniki: 2 wymoczone solone śledzie 120 g masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Śledzie pokroić na małe kawałki, które utrzeć z dodatkiem masła. Gdy powstanie gładka masa wymieszać ją z posiekanym szczypiorkiem.