Składniki: 50 dag suszonych śliwek, jabłek i gruszek 5 łyżek cukru skórka otarta z 1 cytryny 1 kawałek cynamonu (2cm) Sposób wykonania: Suszone owoce wrzucić do rondelka. Zalać je 2 litrami wody i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze cukier, cynamon oraz skórkę z cytryny. Postawić na małym ogniu i gotować około 20 minut.
Tag: susz
Listy
Kompot z suszonych śliwek i fig
by Kazik Dembowski • • 0 Comments
Składniki: 25 dag śliwek suszonych bez pestek 25 dag fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Sposób wykonania: Śliwki zalać wodą tak aby zostały przykryte. Następnie dodać laskę cynamonu oraz cukier. Całość dostawić na noc. Następnego dnia ugotować. W między czasie figi również zalać wodą i ugotować z dodatkiem soku i…
Przetwory domowe
Kompot z suszu
by Małgorzata Grygiel • • 0 Comments
Składniki: 200 g suszonych śliwek 200 g suszonych fig 200 g suszonych jabłek 200 g suszonych gruszek 80 g cukru kawałek cynamonu 1 cytryna Sposób wykonania: Suszone owoce zalać 2 litrami wody i odstawić na 2 godziny. W miedzy czasie z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok, które dodajemy do owoców. Wrzucić jeszcze…