Składniki: 2 nieduże selery 1 por sól pieprz ocet oliwa Sposób wykonania: Selery obrać, sparzyć wrzątkiem. Por przekroić na wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Selery i pora poszatkować bardzo cienko, posolić, doprawić pieprzem, octem i oliwą. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Tag: surówki
Listy
Sałatka z kukurydzy i pieczarek
by Kasia Krysztofiak • • 0 Comments
Składniki: puszka kukurydzy słoiczek pieczarek konserwowych 3-4 korniszony duża cebula 2 jaja ugotowane na twardo po strąku papryki czerwonej i zielonej 15 dag ostrego żółtego sera zielenina Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz sól Sposób wykonania: Kukurydzę i pieczarki osączyć. Grzyby pokroić na ćwiartki, a resztę składników – w kostkę…
Listy
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajka
by Wanda Chmielowiec • • 0 Comments
Składniki: puszka tuńczyka puszka kukurydzy konserwowej 4 jaja 3 ogórki konserwowe ząbek czosnku majonez sól pieprz Sposób wykonania: Tuńczyka wyjąć z puszki, rozgnieść widelcem, wymieszać z osączoną kukurydzą, jajami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę, drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Listy
Sałatka z jaj i pora
by Marta Nizioł • • 0 Comments
Składniki: 2 jaja ugotowane na twardo duży por łyżka majonezu natka pietruszki pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry sól pieprz Sposób wykonania: Jaja obrać z łupinek, dość grubo posiekać. Por dokładnie umyć, osączyć, części zielone i piętkę korzeniową odrzucić, a resztę pokroić na bardzo cienkie talarki. Dodać do jaj, wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem,…
Listy
Surówka chrupiąca cykorii i pomidora
by Izabella Pałasz • • 0 Comments
Składniki: 2 cykorie duży pomidor strąk papryki ogórek sałatkowy ćwierć szklanki sosu winegret sól pieprz Sposób wykonania: Cykorie posiekać, pomidora pokroić na cząstki a paprykę w paski. Dodać jeszcze obranego ogórka pokrojonego w plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, Następnie polać sosem winegret i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.