Skład: ryby mąka sól świeżo zmielony biały pieprz śmietana oliwa Sposób przyrządzenia: Sprawione ryby dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i białym pieprzem, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce, pieczarki opłukać, osączyć, większe pokroić, rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pieczarki, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 min, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać…
Tag: staropolska kuchnia
Ryby
Stek z tuńczyka.
by Roman • • 0 Comments
Nie posortowane
Farfalle z wołowina.
by Gałucha • • 0 Comments
Skład: 20dkg makaronu farfalle 60dkg polędwicy wołowej 25dkg pomidorków koktajlowych sól, pieprz oliwa 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 szklanka wytrawnego wina białego 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 ml mleka 20dkg gorgonzoli Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować. Mięso pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni , oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu…
Sałatki
Sałatki, porady praktyczne – wyszperane w internecie
by marek • • 0 Comments
Sałatki spełniają w odżywianiu ważną rolę ze względów zdrowotnych, a także smakowych.
Do ich sporządzenia można wykorzystać różne składniki. Wystarczy je odpowiednio rozdrobnić, skomponować kolorystycznie i smakowo, uzupełnić sosem, przyprawami i odrobiną fantazji. Podstawowe składniki to ryż, makaron, ziemniaki, fasolka, groszek czy kukurydza. Równie ważne są produkty urozmaicające smak: wszelkie warzywa, jaja, wędliny, kurczak, ryba oraz dodatki nadające sałatce aromat (np. ananas, brzoskwinia, papryka, zielenina).
Do przyprawiania sałatek oraz uszlachetniania ich smaku używa się świeżych bądź suszonych ziół (np. bazylia, koperek, estragon, majeranek, zielona pietruszka). Prawidłowo użyte zioła pozwalają na dodanie mniejszej ilości soli, a ich kombinacja nadaje sałatce szczególnego waloru smakowego i zapachowego. Sałatka może nabrać interesującego smaku również dzięki przyprawom i artykułom korzennym (np. curry, imbir, kapary, kminek, chrzan, pieprz).
Szczupak
Szczupak faszerowany.
by Roman • • 0 Comments
Skład: szczupak 6 dag bułki ½ szklanki mleka mała cebula 2dag tłuszczu 2 żółtka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2dag masła natka pietruszki 1 pomidor Sposób przyrządzenia: Szczupaka ostrożnie oskrobać, obciąć płetwy i ogon, opłukać, nadciąć skórę dookoła głowy, odwinąć i ostrym nożykiem, oddzielając od mięsa, ściągnąć. Przy ogonie odciąć cały tułów. Skórę odłożyć (jeżeli została…