Składniki: 80 dag brokułów 20 dag porów 20 dag pieczarek 10 dag ugotowanych filetów z indyka sól 20 g oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu winnego po szczypcie zmielonego czosnku i imbiru Sposób przyrządzenia: Warzywa i pieczarki oczyścić i umyć. Brokuły podzielić na różyczki, pory pokroić w cienkie krążki, pieczarki w plasterki.…
Tag: staropolska kuchnia
Dorsz
Gulasz z dorsza i pieczarek
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 1 łyżka sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżka białego wytrawnego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i biały pieprz do smaku. Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, osączyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i pieczarki obrać umyć i pokroić w pólplasterki. Cebulę…
Porady i Ciekawostki
Puzle zdrowia II – witaminy
by marek • • 0 Comments
WITAMINA A Inaczej retinol. Stymuluje wzrost, wpływa korzystnie na narząd wzroku, poprawia przemianę materii, wygląd skóry, zwiększa odporność organizmu. Niedobór witaminy A hamuje wzrost organizmu, powoduje dolegliwości dermatologiczne oraz wywołuje "kurzą ślepotę” -czyli niewidzenie o zmierzchu. Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są tran, wątróbka, żółtka jaj, mleko pełne, śmietana, masło, tłuste sery, marchew, dynia,…
Sałatki
Sałatka fasolowa
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: pół szklanki czarnej fasoli (albo fasoli kidney) pól szklanki małej białej fasoli pół szklanki soi pół szklanki fasoli kolorowej drobnoziarnistej puszka zielonego groszku 5 ogórków konserwowych strąk czerwonej papryki puszka kukurydzy 3/4 woreczka ryżu 5 grubszych plastrów sera żółtego 1 jabłko pół łyżeczki suszonej pietruszki albo posiekana świeża 2 czubate łyżki majonezu sól, pieprz,…
Dorsz
Filety z dorsza po warmińsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 75 dag filetów, sok z cytryny, 50 dag włoszczyzny z kapustą, 2 łyżki tłuszczu, 3 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, cebula, 3 łyżki utartego żółtego sera, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry i dusić w rondlu na tłuszczu…