Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Nalewka z malin

Składniki: 80 dag malin 1 l spirytusu 60 dag cukru Sposób wykonania: Maliny zalać spirytusem i odstawić na 12 dni. Co kilka dni potrząsając. Po tym czasie zlać alkohol a maliny zasypać cukrem i ponownie odstawić na 2 tygodnie. Ponownie zlać alkohol i połączyć go z wcześniejszym. Jeśli ktoś nie lubi słodkich nalewek nie dodawać…

Mandarynówka

Składniki: skórka z 3 mandarynek 20 dag cukru ½ l spirytusu 200 ml wody źródlanej Sposób wykonania:Skórkę zalać spirytusem i szczelnie zamknięte odstawić na 48 godzin.Po tym czasie zalać płyn.Następnie z wody i cukru przygotować syrop po czym nie przerywając mieszania wlewać do niego powoli zlany wcześniej alkohol.Przelać do butelki i odstawić na 2 tygodnie.Zlać…

Śliwówka z suszonych śliwek

Składniki: 25 dag suszonych śliwek ¼ l spirytusu 1 l czystej wódki woda Sposób wykonania:Śliwki pokroić po czym zalać je wódką oraz spirytusem.Odstawić pod przykryciem na 40 dni.Po tym czasie zlać płyn a owoce zalać wodą i odstawić ponownie na 2 dni.Ponownie zalać płyn z pod śliwek i połączyć go z pozostałym płynem i odstawić…

Litewski krupnik

Składniki: kawałek cynamonu ¼ gałki muszkatołowej 6 goździków kawałek imbiru ½ laska wanilii kawałek skórki pomarańczowej 75 dag miodu ½ l spirytusu Sposób wykonania;Do 100 ml wody dodać gałkę, cynamon, imbir, goździki, wanilię oraz skórkę pomarańczową.Całość zagotować i trzymać na ogniu aż płyn zredukuje się do 70 ml.W między czasie podgrzać miód, wówczas zdjąć go…