Składniki: 4 truskawki 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sól pieprz cukier Sposób wykonania: Truskawki umyć, odciąć szypułki. Następnie dodać ocet balsamiczny oraz oliwę. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Tag: sosy
Listy
Sos z amaretto zielonym pieprzem
by Lucyna • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl cukru ½ szkl amaretto 2 łyżki soku z cytrony ½ łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu Sposób wykonania: Do rondelka wsypać cukier i dodać amaretto. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać sok z cytryny oraz zielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Listy
Sos maderowy Teresy
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 10 dag słoniny 1 cebula 1 szkl rosołu ½ szkl madery 1 łyżeczka ziół: oregano, tymianku, bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Słoninę przesmażyć na rozgrzanej patelni, po czym skwarki usunąć a na pozostałym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę. Wówczas oprószyć ją mąką, dodać masło i cały cza mieszając wlewać…
Listy
Sos jałowcowy z wędzonką
by Amelia • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula 5 dag wędzonki 5 dag pieczonego mięsa 1 łyżka ziarenek jałowca 1 marchew kawałek selera 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz cukier ½ szkl białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Mięso pokroić na małe kawałki, które przesmażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać pokruszone jagody jałowca oraz posiekaną…
Listy
Sos śmietanowo-cebulowy
by Sylwia • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka jasnego miodu 4 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka, doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać miód. Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu przez kilka…