Składniki: 4 żółtka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Do rondelka wlać mleko, dodać do niego cukier oraz żółtka. Cały czas ubijając trzymać na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Wówczas zdjąć rondelek z ognia i nadal ubijać, aż sos ostygnie. Na sam koniec wymieszać z płatkami migdałowymi.
Tag: sosy
Porady i Ciekawostki
Sos pomarańczowy na bulionie
by Oliwia Miś • • 0 Comments
Składniki: 1 pomarańcza 1 łyżka cukru 1 łyżka octu winnego 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: Z pomarańczy zetrzeć skórkę, posiekać ją i sparzyć wrzątkiem. Następnie cukier skropić sokiem z cytryny i skarmelizować go na małym ogniu, wówczas rozprowadzić go bulionem. Następnie dodać połowę skórki pomarańczowej i gotować na dużym…
Porady i Ciekawostki
Sos owocowy z porto
by Paulina Kluska • • 0 Comments
Składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 łyżka galaretki porzeczkowej ½ szkl porto 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru szczypta suszonego imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Wino wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy. Wrzucić jeszcze startą z nich skórkę oraz galaretkę porzeczkową. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Cukier można zstąpić…
Porady i Ciekawostki
Sos majonezowy z grzybami i ogórkiem
by Artur Wiliński • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl majonezu 2 jajka 3 korniszony 3 marynowane grzybki 1 łyżka startego chrzanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do majonezu i dokładnie utrzeć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie białka, korniszony i grzybki drobno…