Składniki: szklanka pokrojonej w kostkę marchewki łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka czerwonego octu winnego, szczypta kminku i słodkiej papryki, zmiażdżony ząbek czosnku sól pieprz garść natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Ugotuj marchewkę na pół miękko i ostudź. Wymieszaj z octem, oliwą, czosnkiem i przyprawami. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Sałatkę odłóż do lodówki i podawaj…
Tag: sosy do sałatek
Listy
Jajeczna sałatka z ogórkiem i rzodkiewką
by Kinga Pasich • • 0 Comments
Składniki 6 jaj pęczek szczypiorku 2 pęczki rzodkiewek 3 ogórki puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu łyżka musztardy pieprz sól Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo i pokroić je w kostkę. Natomiast ogórki i rzodkiewkę pokroić w plasterki a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dodając jeszcze odsączona z zalewy kukurydzę.…
Listy
Sałatka letnia z jaj, szczypiorku i sałaty
by Kinga Pasich • • 0 Comments
Składniki 6 jaj pęczek szczypiorku 2 pęczki rzodkiewki 4 łyżki majonezu kilka liści zielonej sałaty łyżka chrzanu pieprz sól Sposób wykonania: Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki na plasterek, szczypiorek posiekać a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, w trakcie dodając majonez. Doprawić do…
Listy
Sałatka owocowa z sosem
by Jolanta Kurach • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. startych na tarce jabłek 2 szkl. startej na tarce dyni sok z cytryny łyżeczka cukru pudru sok z wyciśnięty z 1 pomarańczy łyżka słodkiej wódki sos 1 szkl. mleka 2 żółtka ½ szkl. cukru pudru 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy sok z cytryny…
Listy
Sałatka z marchewki i żurawin
by Ewa Bareja • • 0 Comments
Składniki: 3-4 marchwie garść żurawin sól cukier kwasek cytrynowy ½ szkl. śmietany zielenina Sposób wykonania: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Natomiast żurawinę zmiksować i dodać do marchewki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem polać śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.