Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sosy do sałatek

Sałatka po marokańsku

Składniki: szklanka pokrojonej w kostkę marchewki łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka czerwonego octu winnego, szczypta kminku i słodkiej papryki, zmiażdżony ząbek czosnku sól pieprz garść natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Ugotuj marchewkę na pół miękko i ostudź. Wymieszaj z octem, oliwą, czosnkiem i przyprawami. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Sałatkę odłóż do lodówki i podawaj…

Jajeczna sałatka z ogórkiem i rzodkiewką

Składniki 6 jaj        pęczek szczypiorku 2 pęczki rzodkiewek 3 ogórki    puszka kukurydzy    4 łyżki majonezu        łyżka musztardy pieprz        sól Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo i pokroić je w kostkę. Natomiast ogórki i rzodkiewkę pokroić w plasterki a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dodając jeszcze odsączona z zalewy kukurydzę.…

Sałatka letnia z jaj, szczypiorku i sałaty

Składniki 6 jaj        pęczek szczypiorku 2 pęczki rzodkiewki        4 łyżki majonezu kilka liści zielonej sałaty        łyżka chrzanu pieprz        sól Sposób wykonania: Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki na plasterek, szczypiorek posiekać a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, w trakcie dodając majonez. Doprawić do…

Sałatka owocowa z sosem

Składniki: 2 szkl. startych na tarce jabłek 2 szkl. startej na tarce dyni sok z cytryny łyżeczka cukru pudru sok z wyciśnięty z 1 pomarańczy łyżka słodkiej wódki sos 1 szkl. mleka 2 żółtka ½ szkl. cukru pudru 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy sok z cytryny…

Sałatka z marchewki i żurawin

Składniki: 3-4 marchwie garść żurawin sól cukier kwasek cytrynowy ½ szkl. śmietany zielenina Sposób wykonania: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Natomiast żurawinę zmiksować i dodać do marchewki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem polać śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.