Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki 40 g rodzynek ½ kostki bulionowej 100 ml śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją 120 ml wody. Wrzucić jeszcze kostkę bulionową i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę. Oraz…
Tag: sos do mięs
Listy
Sos pomarańczowy z orzechami
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: łyżka miodu łyżeczka winiaku łyżeczka zmielonych orzechów laskowych esencja waniliowa ½ szkl. soku pomarańczowego Sposób wykonania: Miód wymieszać z winiakiem, sokiem pomarańczowym, esencją waniliową oraz orzechami.
Listy
Sos orzechowy do owoców
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 2,5 dag orzechów laskowych 6 łyżek białego wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu Sposób wykonania: Orzechy uprażyć na suchej patelni po czym dodać do nich wino, miód oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Listy
Sos porzeczkowy do owoców
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki galaretki porzeczkowej 150 ml kwaśnej śmietany 2 łyżeczki likieru porzeczkowego 1 łyżka soku z cytryny sól Sposób wykonania: Galaretkę podgrzać aby się rozpuściła, wówczas zdjąć z ognia i dodać śmietanę, likier oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Listy
Sos waniliowy do owoców
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 2 żółtka 5 dag cukru laska wanilii 2 łyżeczki cuckru wnailiowego Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie postawić miseczkę na małym ogniu w trakcie dodac porkusozną wanilię i dokałdnie mieszajac podgrzać w kąpieli wodnej.