Składniki: 20 dag owoców jagodowych łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier Sposób wykonania: Owoce rozgotować w szklance wody po czym przetrzeć je przez sito i zagęścić mąką. Ponownie podgrzać aby sos zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku cukrem.
Tag: sos do mięs
Listy
Sos do sałaty
by Bożena Popiel • • 0 Comments
Składniki: szczypta kwasku cytrynowego sól cukier 4 dag słoniny Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę i stopić na rozgrzanej patelni, wówczas dodać kwasek rozpuszczony w łyżce wody. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Listy
Sos pieczarkowy Karoliny
by Karolina • • 0 Comments
Listy
Sos grzybowy Karoliny
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 3 dag suszonych grzybów cebula 3 dag smalcu 3 dag mąki 10 dag śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym smalcu przesmażyć posiekaną cebulę i grzyby. Następnie wlać śmietanę i zagęścić sos mąką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.