Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos do mięs

Sos pełen ziół

Składniki: 6 łyżek umytych drobno posiekanej zieleniny (szałwia bazylia, estragon, szczypiorek pietruszka, hyzop, seler naciowy) 4 łyżki chudego rosołu 2 łyżki soku cytrynowego 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka oliwy Sposób wykonania: Do rosołu dodać posiekaną zielenie, sok z cytryny, posiekany czosnek i oliwę. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sos chiński

Składniki: 1 szklanka rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju sojowego lub 1/2 łyżeczki przyprawy maggi 1/2 łyżeczki cukru pieprz do smaku Sposób wykonania: ½ szkl rosołu wymieszać z mąką po czym wlać pozostały rosół. Dodać jeszcze sos sojowy, cukier oraz pieprze. Całość dokładnie wymieszać.