Składniki: 2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru 2 cebule dymki grubo posiekane 2 łyżeczki soli 1/4 szklanki mocno podgrzanego oleju Sposób wykonania: Imbir oraz cebulę wymieszać z gorącym olejem. Doprawić do smaku solą.
Tag: sos do mięs
Listy
Sos pełen ziół
by Ryszard Bielicki • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek umytych drobno posiekanej zieleniny (szałwia bazylia, estragon, szczypiorek pietruszka, hyzop, seler naciowy) 4 łyżki chudego rosołu 2 łyżki soku cytrynowego 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka oliwy Sposób wykonania: Do rosołu dodać posiekaną zielenie, sok z cytryny, posiekany czosnek i oliwę. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sos czosnkowy na gorąco
by Jan Ruszkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 roztarty ząbek czosnku 1–2 łyżeczek chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pasty z krewetek 2 łyżki oleju jadalnego Sposób wykonania: Do rondelka wrzucić czosnek, chili, sól pastę krewetkową i olej. Całość dokładnie wymieszać i gotować około 2 minut.
Listy
Sos chiński
by Jadwiga Siemińska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju sojowego lub 1/2 łyżeczki przyprawy maggi 1/2 łyżeczki cukru pieprz do smaku Sposób wykonania: ½ szkl rosołu wymieszać z mąką po czym wlać pozostały rosół. Dodać jeszcze sos sojowy, cukier oraz pieprze. Całość dokładnie wymieszać.
Listy
Chrzanowy sos na jogurcie
by Paulina Mielnik • • 0 Comments
Składniki: 3 dag utartego chrzanu 1/2 szklanki jogurtu sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa sól Sposób wykonania: Obrany chrzan zetrzeć na tarce po czym wymieszać go z jogurtem i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.