Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos do mięs

Sos arachidowy

Składniki: sok i skórka otarta z pomarańczy 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 3 łyżki oleju arachidowego łyżka posiekanych orzeszków arachidowych sól pieprz Sposób wykonania: Sok i skórek z pomarańczy wymieszać z posiekaną natką pietruszki, olejem i orzeszkami arachidowymi. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sos migdałowy na mleku

Składniki: 1,5 szklanki mleka 5 dag migdałów słodkich i kilka gorzkich 10 dag cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej żółtko Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia po czym dodać posiekane migdały. Następnie doprawić do smaku cukrem i zagęścić mąką. Trzymać chwile na ogniu do zgęstnienia po czym zaciągnąć żółtkami.

Sos czosnkowy z papryką

Składniki: 2 ząbki czosnku 1 strąk ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Posiekany czosnek rozetrzeć z kminkiem i papryką. Dodać olej oraz ocet i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz papryką.