Składniki: 3 łyżki oleju kawałek imbiru pół szklanki soku porzeczkowego łyżeczka miodu sól Sposób wykonania: Olej wymieszać z sokiem porzeczkowym i startym imbirem. Doprawić do smaku miodem oraz solą.
Tag: sos do mięs
Listy
Sos mandarynkowy
by Marzena Gawłowska • • 0 Comments
Składniki: pojemnik jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z mandarynki szczypta białego pieprzu sól Sposób wykonania: Jogurt wymieszać z sokiem z mandarynki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
Listy
Sos arachidowy
by Zofia Formela • • 0 Comments
Składniki: sok i skórka otarta z pomarańczy 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 3 łyżki oleju arachidowego łyżka posiekanych orzeszków arachidowych sól pieprz Sposób wykonania: Sok i skórek z pomarańczy wymieszać z posiekaną natką pietruszki, olejem i orzeszkami arachidowymi. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sos migdałowy na mleku
by Adam Suchodolski • • 0 Comments
Składniki: 1,5 szklanki mleka 5 dag migdałów słodkich i kilka gorzkich 10 dag cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej żółtko Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia po czym dodać posiekane migdały. Następnie doprawić do smaku cukrem i zagęścić mąką. Trzymać chwile na ogniu do zgęstnienia po czym zaciągnąć żółtkami.
Listy
Sos czosnkowy z papryką
by Justyna Kuna • • 0 Comments
Składniki: 2 ząbki czosnku 1 strąk ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Posiekany czosnek rozetrzeć z kminkiem i papryką. Dodać olej oraz ocet i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz papryką.