Składniki: 25 dag majonezu 60 g powideł śliwkowych 1 szczypta kwasku cytrynowego szczypta cukru szczypta soli Sposób wykonania: Powidła wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, solą oraz cukrem.
Tag: sos do mięs
Listy
Sos z suszonych śliwek
by Ilona Żydek • • 0 Comments
Składniki: 25 dag śliwek suszonych 3 ząbki czosnku 200 ml wywaru mięsnego szczypta soli szczypta pieprzu 1 pęczek koperku Sposób wykonania: Śliwki namoczyć w wodzie po czym przetrzeć je przez sito, wówczas rozprowadzić je wywarem. Dodać posiekany czosnek oraz koperek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sos żurawinowy na winie
by Ewelina Dmowska • • 0 Comments
Składniki: 30 dag żurawin 6 dag cukru 3 g cynamonu 15 g chrzanu 60 ml czerwonego wina szczypta soli Sposób wykonania: Żurawiny sparzyć wrzątkiem po czym przetrzeć je przez sito, wówczas dodać do nich cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia po czym dodać wino, chrzan oraz cynamon. Dokładnie…