Składniki:
- ½ kg truskawek, oczyszczonych i przekrojonych na pół
- 330 ml jogurtu waniliowego
- 2 łyżki stołowe miodu
- 3 kawałki lodu
Składniki: 1 pęczek trybuli dwa liście szczawiu 15 dag soku selerowego sok cytrynowy 15 dag kwaśnego mleka sól pieprz Sposób wykonania: Trybule i szczaw posiekać po czym dodać je do kwaśnego mleka. Wlać jeszcze sok z selera i sok z cytryny do smaku. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 1 ½ szklanki cukru 1 pomarańcza 5 l wody 25 dag marchewki 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym wsypać cukier i dokładnie wymieszać aby się rozpuścił. Wówczas zdjąć z ognia, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz sok z marchwi. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Dokładnie wymieszać.
Składniki: 1 kg ogórków sól cukier sok cytrynowy Sposób wykonania: Obrane ogórki zetrzeć na tarce. Następnie doprawić je sokiem z cytryny, solą oraz cukrem.
Składniki: 1 l maślanki 20 dag marchwi 1/4 szklanki cukru 10 dag porzeczek czarnych świeżych Sposób wykonania: Z marchwi wycisnąć sok w sokowirówce. Przelać go do maślanki. Wrzucić jeszcze porzeczki i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cukrem.