Składniki:• napar z herbaty mocny 50 ml• rum 25 ml• śmietanka 50 ml• żółtko surowe 1 sztuka Sposób przyrządzenia:Wszytko razem mieszamy w shakerze z lodem. Przed podaniem odcedzamy od lodu i wlewamy do kieliszka koktajlowego.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Tag: śmietanka
Łosoś
Łosoś w szparagach w śmietanowym sosie
by Podkomorza • • 0 Comments
Kawa
Frappuccino
by Hania • • 0 Comments
Składniki: 2 duże łyżki kawy ok. 0,5 l wody 6 łyżeczek cukru 0,75 l lodów śmietankowych pół szklanki zimnego mleka Sposób przyrządzenia: Zaparz kawę po turecku, czyli: do garnuszka wsyp dwie duże łyżki kawy, zalej ok. pół litra (niecałe) wody, zagotuj. Następnie przecedź, aby nie było fusów. Posłódź kawę 5-6 łyżeczkami cukru (nie będzie za…
Brandy
Moccafe Alexandra
by trashi • • 0 Comments
Składniki:20 ml Metaxa Brandy 20 ml Coffee Liqueur 20 ml słodka śmietanka Sposób przyrządzenia:Mieszamy w szejkerze z lodem, przelewamy do kieliszka koktailowego, odcedzając lód. Dekorujemy np. maraską. Drink poobiedni, słodki.
Ryby
Pasta z wędzonej ryby
by Xawier • • 1 Comment
Składniki: • 1 kg wędzonej ryby • 10 łyżek masła • 1 szklanka śmietanki kremówki • 2 łyżeczki soku z cytryny lub 0.5 łyżeczki octu winnego • 2 łyżki ostrego chrzanu Sposób przyrządzenia: Pokroić rybę na kawałki, dodać masła, chrzan, sok z cytryny i utrzeć porządnie na gładką pastę. Ubić śmietankę i połączyć delikatnie mieszając…