Składniki: 20 małych, oczyszczonych pieczarek 1 pęczek zielonej cebulki pokrojonej w 4 cm odcinki 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 2 pokrojone ząbki czosnku biały pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki pokroić na połówki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, chwilę smażyć mieszając. Dodać pieczarki, sos sojowy, zieloną cebulkę i cukier, smażyć…
Tag: smażone
Listy
Pieczarki mocno czosnkowe
by Kamila Chowaniec • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg oczyszczonych, małych pieczarek 3 łyżki masła 3 rozgniecione ząbki czosnku sos Worcestershire do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć 2 minuty, dodać sos Worcestershire, wymieszać, dodać pieczarki i smażyć na małym ogniu 8 minut. Skorygować smak solą i pieprzem, posypać natką pietruszki i podawać.
Listy
Pieczarki duszone w winie
by Natalia Kuś • • 0 Comments
Składniki: 1 kg małych, oczyszczonych pieczarek 6 łyżek oliwy 3 łyżki masła 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, partiami dodawać pieczarki tak żeby się szybko rumieniły, a nie dusiły we…
Listy
Domowe przyprawy: Meksykańska przyprawa do dań z grilla
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki granulowanego czosnku 3 łyżki mielonego chili 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielony pieprz 2 łyżeczki cukier 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Listy
Domowe przyprawy: Przyprawa 5 smaków Afrykańska
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 łyżeczki mielonego Ajwain 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy 1 łyżeczka nasion kopru alternatywnie z koprem włoskim Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Lekko podprażyć na suchej patelni. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.