
Składniki:
- makaron rurki
- garść orzechów piniowych
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 2 główki czerwonej cykorii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól
- pieprz

Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z sokiem pomarańczowym. Nansenie dodać miód oraz musztardę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 15 dag suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i odstawić aby namokły po czym rozgotować je na małym ogniu. Następnie przetrzeć je przez sito i dodać kostkę bulionowa rozpuszczoną w odrobinie wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
Składniki: 6 filetów śledzi w oleju łyżka octu 2 spore cebule 2 łyżki cukru 2 duże ząbki czosnku 1 winne jabłko 1 łyżka oleju 3 duże łyżki śmietany sól Sposób wykonania: Śledzie pokroić na duże kawałki, które skropić octem i odstawić na bok. W między czasie obrane jabłko zetrzeć na tarce czosnek posiekać a cebulę…
Składniki: 7 – 8 solonych filetów śledziowych 3/4 szklanki mleka 1 pomarańcza winne jabłko kiszony ogórek 1 cebula 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania; Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odsączyć i pokroić na duże kawałki. Następnie obrane pomarańcze, jabłko, cebulę i ogórka…