Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: smaczne przepis

Makaron z przegrzebkami

Składniki: 1 szalotka kilka listków estragonu 1 gałązka tymianku 1 gałązka fenkułu 100 ml białego wina kilka ziaren pieprzu 1 porcja szafranu 16 przegrzebków 125 ml śmietany sól pieprz 400 g zielonego makaronu 30 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Szalotkę i zioła posiekać po czym zalać je 250 ml wody oraz…

Rigatoni z pomidorami i tuńczykiem

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów 100 ml białego wina 1 papryczka chili 6 listków mięty sól 300 g tuńczyka 40 g makaronu rigatoni 60 g startego parmezanu kilka listków mięty Sposób wykonania: Pomidory sparzyć wrzątkiem po czym pokroić na małe kawałki, które zalać winem i doprowadzić  do wrzenia.…

Makaron z sosem z miecznika

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów 100 ml białego wina 1 papryczka chili 6 listków mięty sól 300 g miecznika 40 g makaronu rigatoni 60 g startego parmezanu kilka listków mięty Sposób wykonania: Pomidory sparzyć wrzątkiem po czym pokroić na małe kawałki, które zalać winem i doprowadzić  do wrzenia.…

Somen z imbirem

Składniki: 475 g makaronu somen 12 kostek lodu 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki dashi 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki soku imbirowego ½ łyżeczki cukru 1 łyżka posiekanej szalotki Sposób wykonania: Ocet ryżowy wymieszać z sosem sojowy, sokiem imbirowym, dashi oraz cukrem. Następnie makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Po odcedzeniu przełożyć makaron do…

Makaron z kostkami lodu

Składniki: 50 ml wina mirin 50 ml sosu sojowego 50 ml dashi 2 łyżki tuńczyka ¼ łyżeczki soli 475 g makaronu somen 12 kostek lodu 1 łyżką posiekanej szalotki Sposób wykonania: Mirin podgrzać po czym podpalić i zgasić, wówczas dodać dashi, sos sojowy i tuńczyk. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Doprowadzić do…