Składniki: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 10 dag żółtego sera sól,pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę zeszklić ,pieczarki udusić wszystko osobno na oleju,zółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach,po wystygnięciu razem wymieszać,dodać sol,pieprz do smaku.Usmarzyć naleśniki, nadziewac farszem i formowac jak krokiety,otoczyć w jajku i bułce, usmarzyć ..pyszne:)
Tag: smaczne i zdrowe
Dorsz
Pulpety z dorsza po żydowsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 40 dag filetów z dorsza, 2 marchwie, 1/2 selera, 1 por, 1 cebula, 1 korzeń pietruszki, pęczek zielonej pietruszki, 1/2 l wywaru z warzyw, 1 bułka, 2 jajka, 15 ml mleka, 1 łyżka mąki, 5 dag rodzynków, 1 łyżka masła. Sposób przyrządzenia: Filety z dorsza wyskórować, posolić, odstawić na 10 minut. Warzywa oczyścić, pokroić…
Porady i Ciekawostki
Dieta optymalna dr. Kwaśniewskiego, za i przeciw.
by marek • • 10 komentarzy
Za……. Dieta optymalna, lansowana w Stanach Zjednoczonych przez zmarłego w ubiegłym roku dr. Roberta Atkinsa, a w Polsce przez lekarzy skupionych wokół lek. Jana Kwaśniewskiego – wzbudza wciąż ogromne zainteresowanie. Jest to dieta niskokaloryczna, bogatobiałkowa i bogatotłuszczowa, uboga natomiast w węglowodany. Autorzy informują o rewelacyjnych wynikach jej stosowania u chorych z nadwagą, miażdżycą naczyń wieńcowych,…
Sałatki
Sałatka z wędzonego łososia
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 20 dag wędzonego łososia, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 pomidor, 1 pomarańcza, 1 główka sałaty, 1 kiść zielonych winogron, sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa i owoce umyć. Jajka pokroić w małe cząstki. Pomarańczę…
Ryby
Ryba gotowana po wdzydzku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dużej ryby (sieja, szczupak, sandacz), 1 kg ziemniaków, 50 dkg cebuli, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić i podzielić na 4 duże dzwonka. Ziemniaki i cebule obrać i pokrajać w talarki. Wszystkie składniki zalać gorącą wodą na tyle, aby je dobrze przykryła i gotować 25 min. Wyłożyć na półmisek lub talerze.