Sos
Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sproszkowany czosnek
- sól, mąka ziemniaczana
Składniki: 1 litr podartych w palcach zielonych sałat 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę 4 ugotowane na twardo jajka pokrojone w kostkę 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę 1 papryka o wydłużonych strąkach pokrojona w kostkę 1 pęczek rzodkiewki pokrojonej w ćwiartki 25 dkg groszku konserwowego 1 szklanka pokrojonej i zamarynowanej w occie winnym cebuli…
Składniki: 35 dkg makaronu farfalle (kokardki) 10 dkg szynki 2/3 szklanki sosu winegret 2/3 szklanki groszku konserwowego 3 średnie pomidory, przekrojone na ćwiartki 2/3 szklanki pokrojonych grzybów 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera (parmezan) Sposób przyrządzenia: Grzyby ugotować, odcedzić, przelać wodą, pozwolić aby się odsączyły. Ugotować makaron zgodnie z danymi umieszczonymi na…
Składniki: 4 pokrojone w kostkę cebule 2 główki pokrojonego drobno czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 szklanka pokruszonego miąższu bułki 1 liść laurowy kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek natki pietruszki 1,5 litra rosołu z drobiu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i…
Składniki: 6 pomarańczy 1 melon szczypta cynamonu kilka świeżych listków mięty 2 łyżki koniaku Sposób przyrządzenia: Melon obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę o boku 2 cm. 4 pomarańcze obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem skroić biała błonę, pokroić w kostkę podobną do kostek z melona. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zmiksować z…