Składniki: ½ kg dyni 15 dkg cukru ½ cytryny 15 dkg żurawin Sposób przyrządzenia: Z cukru i ¼ szklanki wody przygotować syrop, dodać sok z żurawin i otartą skórkę cytrynową. Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać syropem, wystudzić. Podawać w schłodzonej szklanej salaterce.
Tag: smaczna
Listy
Owocowa sałatka jagodowa z cukrem
by Halina Musiał • • 0 Comments
Składniki: ½ kg truskawek ½ kg poziomek ½ kg jeżyn ½ kg jagód 5-10 dkg cukru pudru 1 opakowanie bitej śmietany Sposób przyrządzenia: Owoce opłukać , osączyć, obrać z szypułek. W szklanej salaterce ułożyć warstwami i posypać cukrem pudrem. Wierzch sałatki udekorować bitą śmietaną, lub słodkim sosem waniliowym.
Listy
Owocowa sałatka z żurawin i suszonych śliwek
by Wanda • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg suszonych śliwek 20 dkg żurawin sok z cytryny 3 goździki 15 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć zalać małą ilością przegotowanej schłodzonej wody i pozostawić na kilka godzin. Żurawiny opłukać, osączyć na sicie i przetrzeć. Śliwki podzielić na cząstki, lub pozostawić w całości. Wodę, w której się moczyły przegotować, dodać goździki, cukier,…
Listy
Pasta z wędzonej makreli i twarogu
by Michał Kamiński • • 0 Comments
Składniki: 1 makrela 100 g twarogu 2 łyżki śmietany sok z cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Z makreli usunąć ości oraz skórkę po czym mięso rozgnieść widelcem. Następnie dodać do niej rozgnieciony twaróg oraz śmietankę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Listy
Biały żurek na wędzonce
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki:
- • 25 dkg wędzonego boczku
• lisic laurowy
• ziele angielskie
• kilka ziaren pieprzu
• 2 średnie cebule
• 1 marchewka
• 3-4 ząbki czosnku
• ½ litra kwasu żytniego
• ½ szklanki śmietany 18%
• sól, pieprz do smaku
• ½ słoiczka chrzanu
• szczypta majeranku