Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej kilka liści czerwonej kapusty 20 dkg żółtego sera gouda 20 dkg winogron włoski sos sałatkowy Sposób przyrządzenia: Sałatę porwać na kawałki. Z liści czerwonej kapusty usunąć twarde żyłki, resztę cieniutko pokroić w paseczki. Ser pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Winogrona umyć, osączyć. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, dodać sos…
Tag: smaczna
Listy
Sałatka z makaronem, salami i papryką Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg makaronu kolanka 3 małe kolorowe papryki 20 dkg salami w plastrach 15 dkg ostrego żółtego sera 3 ząbki czosnku sos winegret Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do sosu dodać roztarty czosnek. Salami pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem…
Listy
Sałatka z szynką i czerwoną fasolą z puszki Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli sól, pieprz do smaku 25 dkg wędzonej szynki ½ szklanki majonezu 25 dkg żółtego sera gouda ½ pęczka posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Szynkę i ser pokroić w kostkę, połączyć z osączoną czerwoną fasolą z puszki, wymieszać, połączyć z majonezem ,doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Listy
Sałatka z selerem i jabłkami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 3 kwaśne jabłka 2 łyżki soku z cytryny 1 średniej wielkości seler 5 orzechów włoskich 1 szklanka majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać , usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Seler krótko obgotować w osolonej wodzie, obrać, pokroić w cienkie paseczki. Orzechy obrać i drobniutko posiekać,…
Listy
Marynata do steków Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju 1-2 starte ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce, delikatnie wymieszać. Steki włożyć do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.