Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: słodycze

Kawowe mleczko

Składniki: 2 szklanki mleka 10 dkg cukru 3 jajka 2 łyżeczki kawy instant Sposób przyrządzenia: Mleko zagotować w garnku, przestudzić. Cukier wymieszać z kawą instant. Jajka umyć wylać do pojemnika dodać cukier i mleko. Dokładnie miksować. Przygotowaną mieszankę wylać do żaroodpornych filiżanek do ¾ wysokości. Filiżanki wstawić do garnka z gorącą wodą, przykryć folią spożywczą,…

Krem z białego wytrawnego wina

Składniki: 2 szklanki białego wytrawnego wina 6 żółtek 25 dkg cukru 3 łyżki koniaku 4 łyżeczki żelatyny Sposób przyrządzenia: Żelatynę wymieszać z  ½  szklanki wody, pozostawić do stężenia, podgrzewać na wolnym ogniu, gdy zawrze odstawić. Żółtka z cukrem ubić do białości. Wino zagrzać. Gorące wino wlewać stopniowo do ubitych żółtek, cały czas ubijając. Naczynie z…

Krem morelowo orzechowy

Składniki: 1 puszka owoców moreli 2 opakowania bitej śmietanki w aerozolu 5 dkg orzechów włoskich kieliszek likieru Sposób przyrządzenia: Owoce osączyć na sicie skropić kieliszkiem likieru. Orzechy drobno posiekać. Przygotować salaterki i ułożyć osączone owoce, posypać połową przygotowanych posiekanych orzechów. Przykryć gotową bitą  śmietaną . Posypać pozostałymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Krem czekoladowy

Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 3 jajka 1 czekolada 3 łyżki mleka 12 dkg cukru ½  łyżeczki żelatyny 5 dka migdałów 1 paczka cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Żelatynę wymieszać z zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzewać , gdy będzie wrzeć odstawić, wystudzić. Jaja umyć, oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Czekoladę połamać i rozpuścić…