Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skrzydełka z kurczaka

Skrzydełka kurze z sosem morelowym

Składniki:


• 1 kg skrzydełek kurzych
• 2 łyżki oliwy
• sól

Sos:
• 20 dag suszonych moreli
• 4 łyżki cukru
• po 1/2 łyżeczki cynamonu i pieprzu
• 2 łyżki wódki czystej

Sposób przyrządzenia:
Sos: morele umyć, zalać 1 szklanką wody i moczyć 2-3 godz., następnie gotować 30 min. Przestudzić, zmiksować, dodać cukier, pieprz i cynamon. Gotować 5 min. na małym ogniu, po czym dodać wódkę i wymieszać. Skrzydełka umyć, osączyć, posolić i odstawić na 1 godzinę. Następnie ułożyć je w płaskim naczyniu żaroodpornym, cienko posmarować oliwą i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 190 *C. Gdy skrzydełka zaczną się rumienić, posmarować je sosem morelowym i piec jeszcze 20 min. Podawać z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko. Resztę sosu podać osobno.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl

Pieczone skrzydełka kurczaka „z piaskiem”

Składniki: • 1 kg skrzydełek z kurczaka • 2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki przyprawy "gyros" • 4 łyżki oleju, sól, 3 łyżki pasty paprykowej Sposób przyrządzenia: Skrzydełka dzielimy na trzy części odrzucając końcówkę, można zostawić do zrobienia jakiegoś wywaru. Do miski wrzucamy przyprawy, bułkę tartą, pastę paprykową, sól i olej. Wszystko mieszamy i zostawiamy…