Składniki:
• 1 kg skrzydełek kurzych
• 2 łyżki oliwy
• sól
Sos:
• 20 dag suszonych moreli
• 4 łyżki cukru
• po 1/2 łyżeczki cynamonu i pieprzu
• 2 łyżki wódki czystej
Sposób przyrządzenia:
Sos: morele umyć, zalać 1 szklanką wody i moczyć 2-3 godz., następnie gotować 30 min. Przestudzić, zmiksować, dodać cukier, pieprz i cynamon. Gotować 5 min. na małym ogniu, po czym dodać wódkę i wymieszać. Skrzydełka umyć, osączyć, posolić i odstawić na 1 godzinę. Następnie ułożyć je w płaskim naczyniu żaroodpornym, cienko posmarować oliwą i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 190 *C. Gdy skrzydełka zaczną się rumienić, posmarować je sosem morelowym i piec jeszcze 20 min. Podawać z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko. Resztę sosu podać osobno.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl
Read more →