Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skórka pomarańczowa

Buraki z miodem i pomarańczami

Składniki: 6 buraków 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka miodu ¼ łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Buraki zalać wodą i gotować po przykryciem około 40 minut. Po tym czasie je odcedzić a gdy ostygną obrać i pokroić w plastry. Następnie do rondelka wrzucić skórkę…

Kawa z koniakiem

Składniki: 1 łyżka startej skórki pomarańczy 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, gorącej kawy 2 łyżki bitej śmietany 1 kieliszek likieru pomarańczowego 1 skórka pomarańczy Sposób wykonania: Skórkę pomarańczową zalać koniakiem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wlać jeszcze kawę. Następnie bitą śmietanę wymieszać z likierem i nałożyć ja na powierzchnię kawy.

Kawa z imbirem i czekoladą

Składniki: na 2 kawy po 150 ml tabliczka gorzkiej czekolady 150 ml mleka starta skórka z połowy pomarańczy pół płaskiej łyżeczki startego imbiru 2 espresso Sposób wykonania; Do rondelka  wrzucić pokruszona czekoladę, wlać mleko, skórką z cytryny oraz imbir. Trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści, wówczas wlać kawę. Dokładnie wymieszać i przecedzić.