Składniki: 6 buraków 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka miodu ¼ łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Buraki zalać wodą i gotować po przykryciem około 40 minut. Po tym czasie je odcedzić a gdy ostygną obrać i pokroić w plastry. Następnie do rondelka wrzucić skórkę…
Tag: skórka pomarańczowa
Listy
Kawa z koniakiem
by Krystyna Lipa • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka startej skórki pomarańczy 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, gorącej kawy 2 łyżki bitej śmietany 1 kieliszek likieru pomarańczowego 1 skórka pomarańczy Sposób wykonania: Skórkę pomarańczową zalać koniakiem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wlać jeszcze kawę. Następnie bitą śmietanę wymieszać z likierem i nałożyć ja na powierzchnię kawy.
Listy
Moja piękna
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 30 ml ginu 30 ml soku pomarańczowego 3 łyżeczki likiery morelowego Sposób przyrządzenia: W shakerze wymieszać wszystkie składniki z dodatkiem lodu, przez sitko przelać do szklanki.
Listy
Kawa z imbirem i czekoladą
by Ewa Boczek • • 0 Comments
Składniki: na 2 kawy po 150 ml tabliczka gorzkiej czekolady 150 ml mleka starta skórka z połowy pomarańczy pół płaskiej łyżeczki startego imbiru 2 espresso Sposób wykonania; Do rondelka wrzucić pokruszona czekoladę, wlać mleko, skórką z cytryny oraz imbir. Trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści, wówczas wlać kawę. Dokładnie wymieszać i przecedzić.
Listy
Kawowe amaretto
by Kornelia Rogulska • • 0 Comments
Składniki: 1 porcja gorącego espresso 20 ml syropu amaretto spienione mleko (ok. 100 ml) starta skórka pomarańczy Sposób wykonania: Espresso wymieszać z syropem i mlekiem. Przelać do filiżanki i posypać skórką z pomarańczy.