Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: składniki

Sałatka z rzodkwi i rokfora

Składniki: 1 biała rzodkiew 5 dag sera rokfor ½ szkl. śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Obraną rzodkiew zetrzeć na tarce. Ser rozdrobnić widelcem i dodać do rzodkwi. Następnie śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą…

Sos imbirowo-miodowy

Składniki: cytryny 2 łyżki ketchupu łyżeczka płynnego miodu łyżka oliwy szczypta imbiru Sposób wykonania; Z cytryny wycisnąć sok po czym dodać do niego ketchup, miód oraz oliwę. Gdy składniki się połączą dodać jeszcze kawałek startego imbiru. Całość dokładnie wymieszać.

Sałatka z papryk i pomarańczy

Składniki: 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 pomarańcze cytryny 2 łyżki ketchupu łyżeczka płynnego miodu łyżka oliwy szczypta imbiru Sposób wykonania; Paprykę pokroić w paseczki. Następnie obrane pomarańcze podzielić ba cząstki. Natomiast z cytryny wycisnąć sok, który wymieszać z ketchupem, miodem oraz łyżką oliwy. Doprawić do smaku imbirem. Powstałym sosem polać…

Omlet z kasza gryczaną

Składniki: 4 jajka 2 łyżki mleka cebula 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej sól 5 dag słoniny Sposób wykonania; Jajka roztrzepać z dodatkiem mleka i soli. Następnie słoninę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niej posiekaną cebulę, wówczas dodać kaszę gryczaną i wylać jajeczna masę. Trzymać na małym ogniu do ścięcia jaj.