Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: składniki

Wigilijna kapusta z grochem

Składniki: 20 dag niełuskanego grochu 50 dag kapusty kiszonej 5 łyżek oliwy z oliwek liść laurowy vegeta pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego Sposób wykonania: Groch zalać woda i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczył około 1 godziny. W między czasie kapustę poszatkować, dodać do niej olej,…

Kapusta z grzybami i suszoną śliwką

Składniki: 3/4 kg kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 1 cebula masło mąka kminek cukier suszone śliwki Sposób wykonania; Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia dodać je do poszatkowanej kapusty. Podlać jeszcze odrobiną wody i gotować do miękkości na małym ogniu. W między czasie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, zagęścić…

Sałatka z ananasa, kukurydzy i orzechów

Składniki: puszka ananasa puszka kukurydzy 3/4 szkl. obranych ze skórki orzechów włoskich jabłko majonez sól pieprz ok. 3/4 szkl. rodzynek Sposób wykonania; Ananasa odsączyć z zalewy po czym pokroić go w kostkę. Dodać do niego kukurydze odsączoną z zalewy oraz posiekane orzechy. Obrane jabłko zetrzeć na tarce i razem z rodzynkami wrzucić do sałatki. Polać…

Sos miodowo-winny do ryb

Składniki: 1 cebula łyżka masła kieliszek czerwonego wina 1 łyżka miodu imbir mielony cytryna sól pieprz Sposób wykonania: Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas podlać ją winem i dusić do miękkości cebuli. Całość dokładnie rozetrzeć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem oraz sokiem z cytryny.