Składniki:
- 1i1/2 kg. żeberek wieprzowych
- 30 dag. koncentratu pomidorowego
- 150 ml. miodu
- 20 dag. śliwek kalifornijskich
- łyżeczka vegety
- sól
- pieprz
- bazylia
Składniki: 4 kotlety schabowe 2 ziemniaki szklanka mleka jajko 5 łyżek mąki sól olej ostra mielona papryka pieprz Przygotowanie: Schab rozbijamy i lekko nacieramy pieprzem i solą. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy, dodajemy mleko,4 łyżki mąki, jajko, sól, paprykę i pieprz. Wyrabiamy ciasto. Kotlety obtaczamy w mące a następnie w cieście. Smażymy…
Sandacz to drapieżna ryba słodkowodna. Przyrodni brat okonia którego opisano w poprzednim poście. Dorasta jednak do znacznie większych rozmiarów. Maksymalna waga złowionego dotychczas sandacza to 13 kg i 130 cm długości. Ze względy na walory kulinarne jest hodowany w stawach. Mięso sandacza jest białe, jędrne. Nadaje się do przyrządzania wielu potraw. Znakomicie smakuje zarówno smażone…
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 8 łyżek wody 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę pęczek posiekanego szczypiorku pęczek posiekanego koperku zioła prowansalskie wg uznania sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oliwę wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, musztardą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami i posiekaną zieleniną, doprawić…