Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: składniki

Cytrynowa marynata do łososia

Składniki: 2 ząbki czosnku 3 gałązki tymianku 5 listków bazylii cytryna 4 łyżki oleju sól kolorowy pieprz zielenina Sposób wykonania; Tymianek i bazylię posiekać. Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z olejem i ziołami. Dodać jeszcze posiekany czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną zieleninę. Całość dokładnie wymieszać i zalać filety łososia. Ryba powinna marynować się…

Pieczony karp w śmietanie

Składniki: 1 kg karpia 40 g tłuszczu 1/8 l śmietany 80 g chrzanu sól cukier 3 łyżeczki octu3% Sposób wykonania: Karpia  oczyścić po czym skropić octem i oprószyć solą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać go roztopionym tłuszczem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około  50 minut. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Gdy karp…

Marynata do łososia

Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek posiekanego kopru ¼ szkl soku z cytryny ¼ szkl oleju Sposób wykonania: Olej wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać sól, cukier, pieprz oraz posiekany koper. Dokładnie wymieszać. Aby ryba osiągnęła zamierzony smak powinno się marynować rybę nie krócej niż 5 godzin.

Duszony sum w wywrze jarzynowym

Składniki: 1 kg suma 50 g cebuli 100 g włoszczyzny 30 g mąki 1/8 l śmietany sól 2 łyżki natka pietruszki cytryna Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać 1 litem wody i ugotować wywar. Wówczas go przecedzić i doprawić do smaku solą. Następnie sum odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, które…

Orzechowo-waniliowy sos do deserów

Składniki: 6 mandarynek łyżeczka miodu łyżeczka winaiku łyżeczka zmilonych orzechów esencja wnailiowa ½ szkl soku pomarańczowego Sposób wykonania: Miód wymieszać z winiakiem. Następnie dodać sok pomarańczowy oraz posiekane orzechy. Doprawić do smku esencją waniliową. Mandraynki obrać i podzielić na cząsteczki. Przełozyć je do pucharków i polać sosem.