Składniki: 4-6 szkl. czarnych jagód 200 g cukru 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 szkl. śmietany Sposób wykonania; Jagody przetrzeć przez sito po czym dodać wino oraz cukier. Całość dokładnie zmiksować. Następnie nie przerywając mieszania dodać śmietankę. Gdy składniki się ze sobą połączą przelać do salaterki i chłodzić w lodówce.
Tag: składniki na zupę
Listy
Chłodnik z miętą i ogórkiem
by Klaudia Kurant • • 0 Comments
Listy
Rosół ze skrzydełek z makaronem
by Malwina • • 0 Comments
Listy
Zupa mleczna z kluseczkami ziemniaczanymi
by Ala Kluczek • • 0 Comments
Składniki: 1 litr mleka 1 litr wody 2 łyżki masła sól Kluseczki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ½ szklanki mleka sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Utarte ziemniaki przełożyć na lnianą ściereczkę, odcisnąć sok. Połowę szklanki mleka doprowadzić do wrzenia, dodać do masy ziemniaczanej, posolić,…
Listy
Zupa mleczna z grzankami z bułki
by Ula Langa • • 0 Comments
Składniki: 4 małe bułeczki 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka jaj 1 litr mleka sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Bułeczki pokroić w kostkę, lekko zrosić mlekiem, posypać cukrem pudrem. Tak przygotowaną kostkę z bułki lekko obrumienić w piekarniku. Mleko zagotować. Żółtka zmiksować, wymieszać z mlekiem, dodać masło, przyprawić solą i cukrem.…