Składniki: duży zielony ogórek 1-2 pomarańcze 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich łyżka oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny sól, cukier 1-2 krople sosu tabasco Sposób wykonania: Obrany ogórek pokroić w plasterki, pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Polać olejem i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i sosem tabasco. Całość wymieszać i…
Tag: skałdniki
Listy
Sałatka z marchewki i pomarańczy
by Paulina Krzyżaniak • • 0 Comments
Składniki: 4 duże marchewki 1-2 ząbki czosnku sok i skórka otarta z pomarańczy 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 3 łyżki oleju arachidowego łyżka posiekanych orzeszków arachidowych sól pieprz Sposób wykonania: Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek posiekać. Następnie sok i skórek z pomarańczy wymieszać z posiekaną natką pietruszki, olejem i orzeszkami arachidowymi. Doprawić do smaku…
Listy
Sałatka z kapusty i pomarańczy
by Tomek Mrozowski • • 0 Comments
Składniki: 50 dag białej kapusty 4 pomarańcze 2 duże marchewki cebula 10 dag rodzynek sos: pół szklanki jogurtu łyżeczka miodu sok i skórka otarta z pomarańczy sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, obrane pomarańcze podzielić na cząstki, cebule posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Składniki podane na…
Listy
Sałatka z fasolki szparagowej i jajka
by Julia Kuta • • 0 Comments
Składniki: słoik fasolki szparagowej 10 jaj ugotowanych na twardo słoik majonezu garść posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki Sposób wykonania: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, W miedzy czasie jajka pokroić w kostkę i dodać do odcedzonej fasoli. Polać całość majonezem i posypać posiekaną zieleniną
Listy
Sałatka ziemniaczana z sałatą
by Grażyna Kasprowicz • • 0 Comments
Składniki: 8 małych młodych ziemniaków 24 rzodkiewki 8 środków karczochów w oliwie sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, rzodkiew na plasterki, karczochy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą oraz solą.