Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skałdniki

Duszony węgorz w śmietanowym sosie

Składniki: 1 kg węgorza 50 g cebuli 100 g włoszczyzny 30 g mąki 1/8 l śmietany sól 2 łyżki posiekanego koperku cytryna Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać 1 litem wody i ugotować wywar. Wówczas go przecedzić i doprawić do smaku solą. Następnie węgorza odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, które…

Śledzie w marynacie z wina

Składniki: 6 filetów śledziowych 3 cebule 1 szkl rodzynek 1 szkl białego wytrawnego wina 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu Sposób wykonania: Goździki, liść laurowy, pieprz i ziele zalać 2/3 szkl wody i dorpowadzić do wrzenia. Wówczas wywar przecedzić a gdy ostygnie wymeszać go z winem. Dodać jeszcze rodzynki.…

Karp w sosie zielonym

Składniki: 1 kg karpia 4 szkl warzywnego wywaru 20 g masła 20 g mąki 120 g śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina natka pietruszki sól Sposób wykonania: Karpia zalać wywarem i trzymać na ogniu około 20 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją odrobiną wywaru. Wówczas wlać jeszcze śmietanę…

Tatar śledziowy z ogórkiem

Składniki: 10 marynowanych sledzi 6 ogórków konserwowaych 6 buraczków konserwowych 2 cebule pęczek szczypiorku pęczek natki pietrsuzki 2 żółtka kilka łyzek oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie, ogórki, buraczki i cebulę bardzo drobno posiekać. Natsępnie dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Całość dokałdnie wymieszać i ułożyć na talerzyku. Doprawić do smku solą oraz pieprzem.…